Klet Polovanec

Pomisao na seoski turizam usmjerava maštu prema tradicionalnoj domaćoj kuhinji koja se u današnje vrijeme sve više zaboravlja. Ta činjenica je kuharima kleti Polovanec poslužila kao izazov u stvaranju posebnijeg seoskog turizma, koji će u svojoj gastronomskoj ponudi osvježavati recepte naših baka i prabaka, a usput iskoristiti čari namirnica kojima prigorski kraj obiluje. U zanimljivoj ponudi pronaći ćete izvorne prigorske okuse koji će vas vratiti u djetinjstvo. Poseban ponos naše kuhinje jesu četiri vrste kruha, koji se spravljaju od domaćeg brašna i ručno su umiješani.

Jedna od delicija koju pamte naši stari je svakako i meso iz banjice.

MESO IZ BANJICE
Delicija iz vremena prije zamrzivača.
Tradicionalna kontinentalna, ali i prigorska delicija koja potječe iz vremena kad nije bilo zamrzivača i ledenica. Ljeti je bilo vrlo teško očuvati meso, a zbog visokih temperatura pacanje i dimljenje nije dolazilo u obzir. Meso se zato kuhalo u dubokoj masti te bi se ohlađeno zalijevalo otopljenom, ne prevrućom mašću u velikim banjama. Mast hlađenjem prelazi u kruto agregatno stanje i služi kao odličan konzervans. Poslužuje se kao hladan narezak uz salate.
 
Jedno od posebnih jela, koje možete kušati jedino u Izletištu Polovanec je prigorski mejaš.

PRIGORSKI MEJAŠ
Delicija koju je osmislio jedan od kuhara u izletištu je svinjski lungić punjen raznim vrstama domaćeg sira, jabukama, špekom i još ponekim tajnim sastojkom. Sve zajedno je omotano u špek i ispečeno na roštilju.